Hoe verzorg je jouw stenen vloer?

stenen vloer

Een stenen vloer draagt bij aan een luxueuze uitstraling van je huis, en dat is dan ook de reden dat deze type vloeren erg in trek zijn. Wel zijn stenen vloeren erg kwetsbaar. Vuil, grind of zand kunnen al snel kleine beschadigingen achterlaten op deze vloeren. Daarom is het van belang dat vloeren in het algemeen, maar specifiek stenen vloeren, goed onderhouden worden. In deze blog worden schoonmaaktips besproken voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!

Verwijderen van vuil

De eerste stap in de verzorging van jouw stenen vloer is het verwijderen van viezigheid en vuil. In eerste instantie kan dit gemakkelijk door het stofzuigen en dweilen van de vloer. Let er hierbij wel op dat het dweilen gebeurt met een zachte dweil of een microvezeldoek. Schurende middelen moeten te allen tijde vermeden worden! Voor hardnekkig vuil kunnen ook verschillende, speciale schoonmaakmiddelen worden gebruikt, zoals de producten van Lithofin.

Voorkom vlekken

Vlekken op een mooie, nette, stenen vloer is natuurlijk erg zonde. Daarom is het het beste om te weten hoe je dergelijke vlekken tegen kan gaan, of idealiter voorkomen. In het geval van gemorste vloeistoffen op de vloer, is het van belang dat dit onmiddellijk met keukenpapier of een absorberende doek wordt schoongemaakt. Zo blijft de kans op vlekken het kleinst. Om blijvende vlekken volledig te voorkomen, zijn er impregneermiddelen die het onderhoud van jouw stenen vloer vergemakkelijken.

Bescherm tegen krassen

Stenen vloeren lopen snel krassen op: of dit nu komt door het gebruik van schurende objecten, het binnenkomen van zand of grind, of zelfs het verplaatsen van meubels over de vloer. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om altijd viltjes of een vergelijkbaar materiaal onder de meubels te gebruiken en het schuiven van zware voorwerpen over de stenen vloer te vermijden.

Gebruik van water

Het is prima om water te gebruiken op een stenen vloer, maar overmatig gebruik ervan moet worden vermeden. Als er te veel water wordt gebruikt, kan dit in de vloer trekken en vlekken veroorzaken. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan het gebruik van een stenen vloer deze waterbestendig te maken met behulp van een impregneermiddel. Hiermee verminder je het risico op vlekken op de vloer.

Preventief onderhoud

Veel mensen gaan pas bezig met het verwijderen van het vuil, de vlekken of de krassen wanneer ze er al zijn en het te laat is. Het is verstandiger om je vloer preventief te behandelen! De beste middelen voor je stenen vloer, van allesreinigers tot impregneermiddelen, vind je bij Floormade. Neem eens een kijkje op de website, en ontdek wat je nodig hebt voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!