Tips bij een spandoek laten drukken

spandoek

Een spandoek laten drukken is een leuke manier om extra aandacht te genereren. Om je favoriete voetbalteam aan te moedigen, om je bedrijf te promoten, of als leuke verrassing voor een verjaardag. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga je voor het eerst een spandoek laten maken, dan hebben we een paar handige basistips voor je. Houd je je hieraan, dan wordt jouw spandoek zeker weten een succes! Op deze manier hoef je geen grafisch ontwerper te zijn om toch een mooi spandoek te laten maken.

1) Niet té veel tekst

De grootste fout die we veel beginnende ontwerpers zien maken: het hele spandoek volgooien met tekst. Leuk dat je veel te vertellen hebt, maar een spandoek is daar nu eenmaal niet de plek voor. Hier moet je vooral met beeld overtuigen! Je tekst moet in 2-3 seconden te scannen zijn en niet het hele ontwerp overnemen. Beperk je dus tot één of twee tekstballonnen en zorg ervoor dat je tekst in één oogopslag leesbaar is.

> Te veel tekst kan ervoor zorgen dat je doelgroep niet meer meekrijgt wat het belangrijkste is aan je spandoek en kan daarnaast de impact van de woorden die er wel staan, verminderen. (Zie je wat we bedoelen?)

> Houd het kort en bondig!

2) Afbeeldingen met een goede resolutie

Hoe groter je spandoek, hoe belangrijker de grootte van de gebruikte afbeelding of afbeeldingen. Neem je afbeeldingen met een te lage resolutie, dan loop je het gevaar dat jouw spandoek er straks korrelig of slecht van kwaliteit uit komt te zien. En niets is zo lelijk als een spandoek waarop je de pixels kunt tellen! Ga dus voor kwaliteit en kies voor afbeeldingen die dat ook overbrengen. Voor een spandoek zou je eigenlijk geen afbeeldingen met een resolutie van lager dan 72 dpi moeten gebruiken.

> Minimale resolutie voor een spandoek: 72 dpi

3) Houd de rand vrij

In tegenstelling tot kartonnen borden en ander drukwerk heeft een spandoek een speciale manier van bevestiging nodig. Je spant hem met een genaaide zoom op een mast of frame, of maakt gebruik van ophangogen en haken. Maar dat betekent natuurlijk wel iets voor je design! De laatste 5 cm aan de rand zul je vrij moeten houden, het geval er een stiksel of ophangoog door je ontwerp heen walst.

Zorg er dus voor dat er tot op 5 cm van de rand geen belangrijke tekst of bepalende onderdelen van de afbeelding terechtkomen. Anders sta je straks lelijk te kijken als je spandoek geleverd wordt!

> Minimaal 5 cm langs de rand vrijhouden voor zoom of ophangogen

4) Maak je doek niet te klein

In de zoektocht naar het juiste formaat voor je spandoek is het makkelijk om per ongeluk een maatje te klein te kiezen. Zonde eigenlijk, want je verliest een deel van de impact en bespaart nauwelijks op de kosten! Met textiel is het makkelijk om groots uit te pakken: een spandoek is überhaupt niet duur in de productie, en extra vierkante meters zijn vaak erg betaalbaar.

Met de juiste bevestiging is zelfs het grootste spandoek makkelijk op te hangen. En je spandoek weer opbergen is makkelijk en neemt nauwelijks ruimte in: even opvouwen en klaar ben je!

> Textiel nodigt uit voor grote producties

Hulp nodig met je spandoek?

Ben jij op zoek naar een betrouwbare partij die jou van A tot Z kan helpen in de productie van je spandoek? Neem dan eens contact op met Megavista. Dé specialist in drukwerk op textiel, met die typische Noordelijke nuchterheid!

Hier weten ze precies waar ze op moeten letten als ze een spandoek gaan maken. Van advies over het juiste materiaal en formaat, tot hulp in het design van hun dtp’er: niets is te veel gevraagd. Bij Megavista vinden ze het nu eenmaal leuk om het beste drukwerk voor jou én met jou te maken!