Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Installateur legt extra groep aan in groepenkast

Het aanleggen van een extra groep in je groepenkast kan nodig zijn om de veiligheid van je elektrische installaties en woning te waarborgen. Wanneer je systeem overbelast raakt kan immers kortsluiting en zelfs brand ontstaan! Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je groepenkast uit te breiden? In deze blog bespreken we alles wat je hierover moet weten, zodat jij weet wanneer dit aan de orde is.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

De groepenkast is het hart van alle elektrische installaties in je huis. Hier komen je stroomkabels binnen. Vervolgens wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Om die reden wordt een groepenkast ook wel een verdeelkast genoemd. Iedere groep in de groepenkast voorziet, afgebakend, een specifiek deel van je huis van stroom. Zo voorkom je overbelasting en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zoals kortsluiting of zelfs brand.

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

De capaciteit van je groepenkast is afhankelijk van het type en de bijbehorende hoofdzekering. In een 1-fase groepenkast komt 230 volt (V) binnen en zit een hoofdzekering van 35 ampère (A), 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In een 3-fase groepenkast komt 230 V binnen en zitten 3 hoofdzekeringen van 25 A, 75 A x 230 V = 17.250 W. De meeste groepen hebben een maximale belasting van 16 A. Dat betekent dat de maximale capaciteit per groep 16 A x 230 V = 3.680 W is. Als je een maximale capaciteit van 3500 W aanhoudt per groep, zit je eigenlijk altijd goed.

Door de totale belasting van je apparaten te berekenen, kun je bepalen of je extra groepen moet aanleggen in je groepenkast én of de complete groepenkast deze belasting überhaupt kan dragen.

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Als je meer stroom gaat gebruiken dan je huidige groepen aankunnen, moet je een extra groep aanleggen. Kleine apparaten passen vaak nog wel op een bestaande groep, maar sommige apparaten verbruiken zoveel stroom, dat überhaupt een aparte groep aangeraden wordt. Dit geldt voor alle apparaten met een verbruik boven de 2.000 W, zoals wasmachines, drogers, ovens en vaatwassers.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Krachtstroom is bijna nooit nodig in een woonhuis. Voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur volstaat een 3-fase groepenkast, en in de meeste woningen gebouwd na 2010 is deze standaard geïnstalleerd. Hierin kun je dus een normale extra groep aanleggen, zélfs voor jacuzzi’s en laadpalen. Alleen als je een bedrijf aan huis hebt met grote ovens of zware machines, heb je mogelijk een krachtgroep nodig.

Professionele hulp inschakelen

Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >