Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Een mooi, groen gazon is iets om trots op te zijn. Heb jij gras in je tuin? Dan wil je natuurlijk alles eraan doen om het gezond te houden. Naast regelmatig maaien, en sproeien bij droogte kan het ook slim zijn om je gazon van tijd tot tijd extra voeding te geven. Want je gras kan vaak niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft, onttrekken aan de bodem! In deze blog lees je daarom alles over bemesten: wanneer je dat doet, hoe je het aanpakt en waarmee.

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

De eerste vraag: hoe zie je of jouw gras toe is aan een bemestingsbeurt? Het geheim is: dat zie je niet altijd direct aan de buitenkant. Sterker nog: als je gras droge, gele of kale plekken gaat vertonen, ben je eigenlijk al aan de late kant! Het beste is om je gras minimaal 3 keer per groeiseizoen (voorjaar t/m najaar) preventief mest te geven. Zo weet je zeker dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

In het voorjaar, najaar en in de zomer kan je gras wel wat extra voeding gebruiken. Precies: in de maanden dat het het hardst groeit! In het vroege voorjaar kan het wel een boost gebruiken na de ontberingen van de winter, en in de zomermaanden moet het hete dagen ook goed kunnen weerstaan. En in de herfst maakt het zich opnieuw op voor zijn winterslaap: om die goed te kunnen doorstaan, is een extra dosis voeding zeker niet verkeerd.

  • 1x in het vroege voorjaar (eind maart/begin april)
  • 1 of 2x in de zomer
  • 1x in het najaar (eind september)

Hoe ga je te werk?

Bemesten kun je het beste doen op een droge dag, waarop het niet zo hard waait. Bij windkracht 3 of hoger kunnen de lichte mestkorrels zomaar heel ergens anders belanden, en dat wil je natuurlijk niet! De bodem moet niet te nat zijn, en ook is het belangrijk dat het minimaal 10 graden buiten is, anders kan de grond nog niet zoveel met de mest aan.

  • Maai je gras eerst: zo kunnen de korrels zich goed tussen het gras verspreiden.
  • Strooi de korrels volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een strooier die je met de hand kunt bedienen, of kies voor een strooimachine als je een groter gazon hebt. Door hulpmiddelen te gebruiken, zorg je dat de mest evenredig verdeeld wordt.
  • Zorg dat je gras binnen 24 uur een plens water krijgt. Komt het niet uit de lucht, besproei je gras dan zelf met de tuinslang!

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je meer weten over het bemesten van je gazon, of zoek je een adres waar je makkelijk organische gazonmest kunt bestellen? Bij Topgazon helpen ze je graag. Naast mooie Drentse graszoden verkopen ze hier alles om je grasmat groen en gezond te houden! Ze adviseren je bovendien graag over het onderhoud van je gras. Een prachtig gazon krijg je met de hulp van Topgazon!