Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

elektrische laadpaal

Elektrisch rijden wint steeds meer terrein en daarmee groeit ook de behoefte aan goede oplaadmogelijkheden. Als je overweegt een elektrische auto aan te schaffen, is het belangrijk om na te denken over een laadpaal thuis. Dat is immers de plaats waar je auto altijd terugkomt! Maar waar moet je precies op letten bij het laten installeren van een elektrische laadpaal? Hieronder bespreken we vijf belangrijke punten om rekening mee te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een wallbox of een losstaande laadpaal. Een wallbox is compacter en kan aan de muur van bijvoorbeeld je garage worden gemonteerd, terwijl een laadpaal meer ruimte inneemt en vrijstaand is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en esthetische overwegingen: wat vind je zelf het mooist?

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een andere cruciale stap in de voorbereiding is controleren of je meterkast geschikt is voor de extra belasting. Een elektrische laadpaal kan aanzienlijke stroom vereisen, dus het is belangrijk dat je meterkast voldoende capaciteit heeft om deze extra vraag aan te kunnen. In sommige gevallen is een upgrade van de meterkast nodig voordat de laadpaal kan worden geïnstalleerd.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, elk met hun eigen specificaties en laadsnelheden. Het is belangrijk om het juiste type laadpaal te kiezen dat past bij jouw behoeften. En bij je budget! Zo zijn er laadpalen met verschillende vermogens, zoals 3,7 kW, 7 kW en 11 kW, die variëren in laadsnelheid.

Ook kun je kiezen tussen een reguliere laadpaal of een zogenaamde slimme laadpaal, die verbonden is met het internet en extra functionaliteiten biedt zoals inzicht in het laadgedrag en de mogelijkheid tot het instellen van laadschema’s.

4) Check je energiecontract

Een elektrische auto opladen kan je energieverbruik aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om je energiecontract te controleren en te kijken of je huidige tarieven en voorwaarden nog steeds passen bij je nieuwe energiebehoefte. Wellicht is het voordeliger om over te stappen naar een ander energiecontract dat beter aansluit bij je nieuwe situatie: check ook altijd of er energieleveranciers zijn die speciale contracten bieden voor elektrische auto’s en laadmogelijkheden daarvoor.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Zeker niet onbelangrijk: kies voor een betrouwbare en ervaren elektricien om je laadpaal te laten installeren. Het correct installeren van een laadpunt vereist specialistische kennis en ervaring, dus het is belangrijk om een professional in te schakelen die bekend is met dit soort installaties. Zo ben je verzekerd van een veilige en goed functionerende laadoplossing voor je elektrische auto.

Zoek je een vakman waar je van op aan kunt? Bij Zeeman Elektro werken uitsluitend vakmensen, die exact weten welke vereisten de installatie van een elektrische laadpaal aan huis heeft. Ze helpen je graag met het volledige installatieproces!