5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

zelf vloer leggen

Er is geen ontkomen meer aan: je oude vloer is helemaal versleten, of je gaat verhuizen naar een huis waar nog geen vloer ligt. Tijd om je doe-het-zelf-skills af te stoffen en te ontdekken hoe je zelf een nieuwe vloer legt! Het goede nieuws is dat de meeste vloeren tegenwoordig uitstekend zelf te leggen zijn, als je maar goede voorbereidingen treft. Welke vragen moet je jezelf stellen voor je aan de slag gaat? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Mét de bijbehorende antwoorden, natuurlijk!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Als je je gaat oriënteren op een nieuwe vloer, raak je misschien wel compleet overweldigd door het grote aanbod doe-het-zelf-vloeren dat er bestaat. Laminaat, pvc, kurk: wat past er in hemelsnaam het beste in jouw ruimte? Bepalende factoren in je keuze zijn onder meer het budget dat je te besteden hebt, de beoogde kwaliteiten van de vloer en de ruimte in huis waar je je vloer gaat leggen. Om je wat houvast te geven, maakten we onderstaand overzicht voor je. 

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

PLak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen 

Meer te weten komen over de verschillende vloersoorten? Neem dan eens een kijkje op de website van Onlinevloershop. Niet alleen vind je daar een ruim aanbod scherp geprijsde vloeren, ze helpen je ook graag de juiste keuze te maken. Vind je de benodigde informatie niet op de site, dan kan je altijd contact opnemen voor persoonlijk advies!

 2) Heb je een ondervloer nodig? 

Afhankelijk van het type vloer dat je kiest en de ondergrond waar je hem op gaat leggen, kan het handig zijn om eerst een ondervloer te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er ook vloeren die een ingebouwde ondervloer hebben, en die dus rechtstreeks op je bestaande vloer gelegd kunnen worden. Goed om hier dus eerst onderzoek naar te doen!

Sommige vloeren hebben de egaliserende werking van een ondervloer nodig, andere hebben baat bij de geluiddemping en de warmte-isolatie die een ondervloer meebrengt. Verdiep je er dus goed in welke ondervloer het beste bij jouw vloer en bij jouw ondergrond past, en bekijk effect jij teweeg wil brengen. 

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen? 

Zowel voor je nieuwe vloer als voor een eventuele ondervloer geldt dat je van tevoren goed moet berekenen hoeveel materiaal je ervan nodig hebt. Je wil immers niet halverwege je klus zonder materialen komen te zitten, en ook niet veel te veel bestellen! 

Meet het totale oppervlak van de vloer op en bereken het aantal vierkante meters door de lengte en de breedte van de vloer met elkaar te vermenigvuldigen. Dit getal deel je weer door de pakinhoud van jouw vloer of ondervloer, dan weet je hoeveel te precies nodig hebt. 

Tel voor de zekerheid altijd 5% snijverlies op bij het totaal van je vloer. 

 4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voor de meeste vloeren is het tijdens het leggen praktisch om afstand van de muur te bewaren: daarvoor zijn afstandblokjes een handige tool. Verder heb je natuurlijk tools nodig om je vloer mee op maat te zagen: afhankelijk van het materiaal kun je dat het beste met een decoupeerzaag, handmatige cirkelzaag, handzaag of stanleymes doen. Systemen die in elkaar moeten klikken, kan je het beste een extra zetje geven met een hamer, een stootblok en een trekijzer. 

Stem je hulpmiddelen af op het type vloer dat je gaat leggen, en zorg ervoor dat je de juiste middelen voorhanden hebt voor je begint met leggen!

  • Afstandblokjes (bij harde vloeren)
  • Tools om je vloer mee op maat te zagen
  • Hamer, stootblok en trekijzer voor kliksystemen

 5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Heb je het complete oppervlak van de kamer bedekt met je nieuwe vloer, en ligt hij naar wens? Dan is het tijd om de afstandblokjes te verwijderen en de laatste puntjes op de i te zetten. Wacht hier niet te lang mee: we kennen allemaal die mensen die 4 jaar na de verhuizing nog steeds een vloer zonder plinten hebben. Zo zonde van al je harde werk! Met de volgende aanvullende items geef je jouw vloer de finishing touch:

  • Plinten (plakplint of hoge plint)
  • Rozetten voor om evt. verwarmingsbuizen
  • Hoekprofielen voor traptreden
  • Overgangsprofielen voor vloerdelen met ongelijke hoogtes

 Blijf je met andere vragen achter? 

Loop je tegen andere vragen aan waar je maar geen antwoord op kan vinden? Ook dan staat het team van Onlinevloershop voor je klaar. Ze denken graag met je mee en halen samen met jou het beste uit je nieuwe vloer. Neem gerust contact met ze op!