Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd?

elektrische installatie check

Elektrische installaties zijn een belangrijke schakel in de veiligheid en functionaliteit van elk gebouw, of het nu gaat om een woonhuis, kantoor of een industriële voorziening. Toch wordt het belang van regelmatige keuringen vaak onderschat, zeker in het bedrijfsleven. Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd? Het kan van levensbelang zijn om dit regelmatig te laten doen.

Waarom een elektrische keuring?

Een regelmatige elektrische keuring is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst zorgt het voor de veiligheid van iedereen die je pand betreedt. Defecte of slecht onderhouden elektrische installaties kunnen leiden tot brand, elektrische schokken en andere ernstige ongevallen. Door regelmatige keuringen in te plannen, kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen, waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk vermindert.

Daarnaast zorgt een goedgekeurde installatie voor een efficiënter energieverbruik. Dit betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk. Regelmatige keuringen kunnen ook bijdragen aan de levensduur van elektrische apparaten en installaties, omdat problemen tijdig worden geïdentificeerd en opgelost.

  • Veilige werkomstandigheden garanderen
  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Efficiënt omgaan met je energie

Aan welke wetten en normen moet je voldoen?

Er zijn diverse normen waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat je installaties veilig en betrouwbaar zijn. De belangrijkste normen in Nederland zijn:

1) NEN 3140 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

NEN 3140 is een Nederlandse norm die richtlijnen biedt voor het veilig beheren van elektrische installaties. Deze norm is van toepassing op laagspanningsinstallaties en bevat regels voor het veilig werken aan en met elektrische installaties. Het doel van NEN 3140 is om de veiligheid van werknemers te waarborgen en elektrische ongevallen te voorkomen. Het regelmatig laten keuren van installaties volgens deze norm is essentieel om te voldoen aan de Arbowet en de Arbeidsomstandighedenregeling.

2) NEN 1010 (Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties)

NEN 1010 is de norm die de veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties beschrijft. Deze norm is cruciaal voor de aanleg en het onderhoud van elektrische installaties in gebouwen. Door te voldoen aan de NEN 1010 norm, verzeker je jezelf ervan dat je installaties veilig zijn en voldoen aan de huidige technische eisen. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van ongelukken, maar zorgt er ook voor dat je voldoet aan de wettelijke eisen.

3) NEN-EN 50110-1 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

De NEN-EN 50110-1 norm draait om veilige bedrijfsvoering met betrekking tot elektrische installaties. Deze Europese norm beschrijft de procedures en veiligheidsmaatregelen die je moet volgen bij het beheer van elektrische installaties. Het doel is om de risico’s voor werknemers en derden te minimaliseren. Het regelmatig laten keuren van je installaties volgens deze norm zorgt ervoor dat je bedrijf voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaarden en de gezondheid en veiligheid van iedereen in de nabijheid van de installaties waarborgt.

Laat je elektra periodiek controleren door een pro

Alleen een gediplomeerd en ervaren elektricien heeft de kennis en expertise om je installatie grondig te inspecteren en eventuele gebreken op te sporen. Door periodieke controles in te plannen met een vakman, zorg je ervoor dat je installaties altijd in optimale conditie zijn. Hierdoor blijven je bedrijfsprocessen soepel verlopen en minimaliseer je veiligheidsrisico’s. Bovendien kunnen professionele inspecties helpen om aan alle wettelijke eisen te voldoen.

Het niet tijdig laten keuren van je elektrische installaties kan niet alleen leiden tot gevaarlijke situaties, maar ook tot juridische consequenties en financiële verliezen. Neem daarom vandaag nog de stap om je elektrische installaties te laten keuren door een kundige partij, en waarborg de veiligheid en continuïteit van je bedrijf!

Zeeman Elektro is gespecialiseerd in het keuren en onderhouden van elektrische installaties. Ga naar hun website en laat je helpen een veilige werkomgeving te garanderen!